Palvelut

Reseptien suoratoimitus

Reseptiasiakkaitamme varten on käytössä vuoronumerojärjestelmä. Toimitamme reseptit ns. suoratoimituksena eli sama farmaseutti tai proviisori ottaa reseptit vastaan, tarkistaa ja luovuttaa lääkkeet sekä neuvoo niiden käytössä. Samalla sinulla on mahdollisuus rauhassa keskustella lääkityksestäsi asiantuntijan kanssa. Pidämme tärkeänä, että saat riittävästi tietoa lääkkeistäsi.

eResepti

Apteekistamme voi noutaa lääkkeitä eReseptillä eli sähköisellä lääkemääräyksellä. Lääkärin kirjoittamat sähköisen lääkemääräyksen tiedot siirtyvät valtakunnalliseen tietokantaan eli Reseptikeskukseen, mistä apteekki voi ne hakea. 1.1.2017 jälkeen kirjoitetut sähköiset reseptit ovat voimassa kaksi vuotta.

Jokainen täysi-ikäinen voi tarkastella omia sähköisiä reseptitietojaan Omakanta-nettipalvelun kautta. Sieltä voi mm. katsoa, mitä reseptejä on määrätty, mihin asti reseptit ovat voimassa ja paljonko resepteissä on vielä toimittamattomia lääkkeitä. Myös reseptin uusintapyynnöt voi tehdä Omakannan kautta. Palveluun pääsee kirjautumaan pankkitunnuksilla kanta.fi/omakanta -sivujen kautta. Tietosuojasyistä pystymme katsomaan puhelimitse vain meiltä sähköisesti uusintaan lähetettyjen reseptien uusimisen tilan.

Mobiiliresepti

Apteekissamme on käytössä mobiiliresepti. Asiakas voi ladata App Storesta tai Google Play Storesta Mobiiliresepti-sovelluksen älypuhelimeen ja sen avulla lähettää varauksen lääkkeistä apteekkiin. Apteekissa käsittelemme reseptin valmiiksi ja otamme asiakkaaseen yhteyttä kun lääkkeet ovat noudettavissa. Mobiilireseptin avulla voi myös tilata sellaisia lääkkeitä, joita apteekissamme ei ole normaalisti varastossa.

Lääkevaihto

Reseptien toimituksen yhteydessä tarkistamme aina, onko lääkkeellesi saatavilla edullisempaa vaihtoehtoa. Voit itse päättää lääkkeen vaihtamisesta edullisempaan ellei lääkäri ole kieltänyt sitä.

Reseptien uusiminen

Apteekki lähettää asiakkaan pyynnöstä sähköisen reseptin uusimispyynnön terveyskeskukseen. Sähköisen reseptin uusimispyynnön lähettämisestä veloitamme 2,5 €/resepti. Maksu peritään korkeintaan neljästä reseptistä kerrallaan (10 €). Reseptit voi uusia myös Omakannan kautta. http://www.kanta.fi/

Tietoa lääkkeiden yhteisvaikutuksista

Lääkkeillä voi olla keskenään haitallisia yhteisvaikutuksia. Apteekissamme on ohjelmisto, jonka avulla varmistamme lääkkeiden yhteensopivuuden. Tarkistamme automaattisesti jokaisen reseptioston yhteydessä, että lääke sopii käytettäväksi yhtä aikaa muiden, myös aikaisemmin apteekistamme ostettujen, reseptilääkkeiden kanssa. Jos havaitsemme lääkityksessäsi haitallisia yhteisvaikutuksia, otamme yhteyttä lääkäriisi lääkityksen sopivuuden varmistamiseksi.

Kela-korvaukset ja lääkkeiden kattokorvaus

Ota Kela-kortti mukaan asioidessasi apteekissamme. Korttia vastaan saat sairausvakuutuskorvauksen heti apteekista. Vuonna 2018 korvattavien lääkkeiden vuotuinen omavastuuraja on 605,13 euroa. Jos raja ylittyy, apteekki voi hakea korvauksen puolestasi ja saat loppuvuoden Kela-korvattavat lääkkeet lääkekohtaiseen omavastuuhintaan (2,50 euroa) apteekista. Kysy lisää farmaseuteilta.

Koneellinen annosjakelu

Koneellinen annosjakelu on maksullinen palvelu, johon annospussien lisäksi kuuluu kokonaislääkityksen tarkistus, lääkelistojen päivittäminen ja reseptien uusiminen. Siirtyminen koneelliseen annosjakeluun tapahtuu aina hoitavan lääkärin valvonnassa. Kysy lisää apteekista, terveyskeskuksesta tai kotisairaanhoitajilta.

Schengen-todistus

Laadimme Schengen-todistuksen henkilöille, jotka matkustavat Schengen-sopimuksen piiriin kuuluviin maihin mukanaan PKV-lääkkeitä tai huumaavia ja psykotrooppisia aineita sisältäviä lääkkeitä.  Schengen-sopimuksen piiriin kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia, Kreikka, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tsekki, Slovakia, Unkari, Slovenia, Malta ja Sveitsi. Todistusta hakiessaan henkilöllä on oltava mukanaan lääkepakkaus, lääkettä koskeva lääkemääräys ja matkustusasiakirja, tavallisesti passi tai henkilökortti. Passin numero merkitään todistukseen. Todistus voidaan antaa lääkettä toimitettaessa tai jälkikäteen siitä apteekista, mistä lääke on toimitettu. Todistus on voimassa 30 vuorokautta matkan alkamispäivästä. Todistuksen kirjoittamisesta veloitetaan 8 €/lääke.

Lääkkeenvalmistus

Apteekissamme on valmius lääkkeenvalmistukseen. Asiakkaat voivat tarvita erityisellä ohjeella tehtäviä lääkevoiteita, pikkulapsille laimennettuja kapseleita tai annosjauheita, haavanhoitoliuoksia ja eläinlääkeseoksia. Apteekissamme valmistetaan myös omaa yskänlääkettä.

Palveluvalinta

Palveluvalinnassamme ovat tavallisimmat itsehoitolääkkeet, vitamiinit, sidetarvikkeet, perusvoiteet, erilaiset apuvälineet, apteekkikosmetiikka sekä eläinlääkkeet. Pidämme esillä myös edullisia rinnakkaisvalmisteita. Farmaseuttinen henkilökuntamme opastaa ja neuvoo tuotteiden valinnassa. Palveluvalinnassa asioidessa ei tarvitse ottaa vuoronumeroa.

Apuvälineet

Meiltä saa myös erilaisia arkielämää helpottavia apuvälineitä. Tarvitsetko tölkin kannen avausapua, apua sukkahousujen laittoon, tabletin puolittajaa/murskaajaa tai suurennuslasia? Tule tutustumaan.

Palvelusilmukka huonokuuloisille

Nilsiän apteekissa on käytössä palvelusilmukka huonokuuloiselle. Laite on tarkoitettu erityisesti henkilöille,  jotka eivät kuulokojeesta huolimatta kuule riittävän hyvin. Palvelusilmukka ei vahvista ympäristön hälyääniä, joten puheeseen voi keskittyä paremmin. Meiltä saa myös kuulokojeiden paristoja.

Lääkejätteiden vastaanotto

Vanhentuneet tai muusta syystä käytöstä poistetut lääkkeet ovat ongelmajätettä, jonka hävittäminen vaatii erityiskäsittelyn. Lääkejätteet on hyvä tuoda apteekkiin, joka toimittaa ne edelleen ongelmajätelaitokselle. Palvelu on maksutonta.

Lajittele lääkejätteet ennen apteekkiin tuomista näin:

  • poista tabletti- ja kapselipakkauksista mahdollinen pahvilaatikko ja pakkausseloste
    TÄRKEÄÄ: jodipitoiset lääkkeet (esim. Jodix ja Betadine) on palautettava erikseen, koska ne voivat vahingoittaa hävitettävien lääkkeiden käsittelyprosessia
  • laita myös elohopeakuumemittarit erikseen tiiviiseen astiaan
  • palauta ruiskut ja neulat erikseen sopivassa rasiassa
  • tietoturvallisuuden vuoksi poista ohjeliput reseptilääkkeistä

Lääkkeitä voi palauttaa ainoastaan hävitettäväksi. Lääketurvallisuussyistä emme ota vastaan hyvitettäväksi ja uudelleenmyyntiin asiakkailla olleita lääkkeitä.